**** ПАЗАРУВАЙ НА ИЗПЛАЩАНЕ С TBI PAY! ****

Вземи на изплащане стоката, която желаеш, веднага! Получаваш одобрение от 15 мин. до 2 часа, за срок от 3 до 36 месеца и за суми от 100 до 10 000 лв. За повече подробности виж линка по-долу!

Разликата между термопомпен и термодинамичен бойлер

  • Разликата между термопомпен и термодинамичен бойлер

 Какво е термопомпа?

Термопомпите служат за загряване на вода за битови нужди, а също така и за загряване на вода за басейни. Те представляват топлинна машина, която пренася нископотенциалната топлинна енергия от околната среда, повишава нейното ниво и загрява вода, която може да се използва за битови нужди.

Има няколко различни вида принципа на работа или може да кажем различни места от които се преобразува енергията.
Въздушни – извличат енергия от въздуха: въздух – въздух; въздух - вода
Водни - извличат енергия от водата: вода-въздух
вода-вода

Накратко, термопомпата е устройство, което използва технология за трансфериране на енергия. Добре познатият ни климатик също работи на този принцип.

 При термопомпените бойлери имаме едно външно и едно вътрешно тяло. Тук инвестицията е по-малка от тази при термодинамичните бойлери. Минусът е, че трябва да се предвиди и място за поставяне на външното тяло на бойлера. Инвестицията се изплаща за няколко години. В нашия сайт може да намерите термопомпени бойлери. Вариантите са за 100 и 150 литра. - Термопомпени бойлери


Машината работи в режим на обратен цикъл на Карно, като посредством компресор и цикъл от фазово превръщане на хладилния агент (изпарение-кондензация) се "транспортира" топлинната енергия от околния въздух към водата, която е нагрявана за битови нужди. Ето защо не трябва да ни учудва фактът, че типичен коефициент на трансформация на енергията е в границите 3 до 5, т.е. на всеки kWh вложена електрическа енергия в компресора се получават от 3 до 5 kWh топлинна енергия, което се отдава на загряваната вода. За сравнение - ел. нагревателят на бойлер трансформира изцяло електрическата енергия в топлинна, т.е. на 1 kWh ел. енергия ще се получи 1 kWh топлинна енергия, отдадена на загряваната вода. Именно този режим на работа прави експлоатацията на такава машина изключително икономичен начин за загряване на вода за битови нужди. Този тип машини се считат за тип алтернативен източник на топлинна енергия, защото се мултиплицира ефекта от използваната електрическа енергия. Ето защо експлоатацията на такъв тип машини води до икономия на ел.енергия и, разбира се, намалено замърсяване на околната среда. Такъв тип съоражения са много подходящи и особено популярни при домакинства, заведения, обществени сгради с голяма консумация на вода за БГВ.


 Какво представлява термодинамичният бойлер?

Термодинамичният бойлер отново работи на принципа на термопомпата – въздух-вода. Основната разлика с термопомпения бойлер е това, че няма външно тяло. Т.е. цялата система е събрана в един уред. Минусите са това, че заема повече място заради габаритите си и е по-подходящ за къщи, докато термопомпеният може да се монтира и в апартамент. Термодинамичните бойлери са много икономични, при тях инвестицията е малко по-висока сравнение с термопомпените. Смята се, че за всеки 1 kW изразходвана енергия, бойлерът предоставя между 2 и 5 kW, като така годишната икономия на електричество може да достигне до 80%. - Термодинамични бойлери


www.e-solar.bg - слънчеви и отоплителни инсталации  С възможност за разсрочено плащане

Намерете ни във Facebook: E-Solar - Пелетни камини, слънчеви бойлери


Телефон за връзка с нас: 0988 888 286 Сигурна доставка до цялата страна.

Контакти магазин: ТУК 


Напишете отзив

  • Наличност: В наличност
  • Обадете се за цена

Подобни продукти